Skip to content

LA VALL DE LORD

Ubicada al nord-est de la comarca del Solsonès, la Vall de Lord resta encara avui dia desconeguda per la majoria de gent del país, fet que ha provocat que tot i la turistificació que ha sofert les darreres dècades, encara s’hi conserva una tranquil·litat que aporta pau al visitant que s’hi apropa, atret pels seus paisatges, la muntanya la gastronomia i la seva gent, buscant un entorn de muntanya on reposar i refer-se de l’atrafegada vida moderna, o apropar-se a la muntanya realitzant qualsevol de les activitats que s’hi poden practicar.

Així, si encara no coneixeu aquesta bonica vall, no patiu, aquí la coneixereu pam a pam.

vistes des d'un mirador a la Llosa del Cavall
La Llosa del Cavall des d’un mirador · Foto: Josep Tomàs

ON ÉS LA VALL DE LORD?

Aquesta preciosa vall prepirinenca es troba al nord-est del Solsonès al límit amb el Berguedà i l’Alt Urgell, les comarques veïnes.

El territori de la Vall de Lord està compost per la totalitat o part de quatre termes municipals, Sant Llorenç de Morunys, és la població més gran i per tant, amb més habitants, rondant els 1000 durant l’any, però a la vegada és el terme municipal més menut.

La Coma i La Pedra, en canvi, es compon de dos nuclis habitats més petits, però inclou molta més extensió dins els seus límits municipals, amb la importància de tenir bona part de la Serra del Port del Comte dins el seu terme municipal.

Guixers, per altra banda, és el municipi menys poblat de la Vall de Lord, caracteritzat per les seves masies disseminades en tímids veïnats, té per altra banda, l’extensió més gran de terreny d’entre tots els municipis de la vall.

I no ens podem oblidar de Navès, que en la seva part nord compta amb les serres de Busa i els Bastets, i acull, a més, la Presa de la Llosa del Cavall dins el seu terme municipal.

Com arribar a la Vall de Lord?

Per accedir a la vall tenim bàsicament dues carreteres de característiques molt diverses, la més còmoda, sens dubte és la carretera C-462 si venim des de Solsona, aquesta és la carretera que es construí juntament amb l’embassament de la Llosa del Cavall, i tot i ser una carretera que recorre l’agresta vall del Cardener fins a Sant Llorenç de Morunys, és una carretera moderna i de bon conduir, no és així en canvi si fem servir la mateixa carretera C-462 per accedir a la Vall de Lord des de La Seu d’Urgell passant per Tuixent, doncs en alguns trams presenta un estat de conservació que permet molt marge de millora, per dir-ho d’alguna manera.

Una altra opció és la LV-4241, venint de Solsona i passant per Coll de Jou, una opció que ha caigut en desús d’ençà de la construcció de la C-462. La mateixa LV-4241 ens permet arribar a la Vall de Lord des de Berga, la carretera presenta un bon estat de conservació, tot i que cal remarcar que és molt revirada i cal parar atenció als motoristes en ruta i la possibilitat de trobarnos amb camions de gran tonatge que provenen de la fàbrica Knauf que hi ha a Guixers.

ELS MUNICIPIS DE LA VALL DE LORD

Descobriu ràpidament els municipis de la Vall de Lord, coneixeu tot allò que no us podeu perdre de cadascun d’ells i si ho voleu, consulteu-ne la informació més detallada.

SANT LLORENÇ DE MORUNYS

És el nucli més habitat de la Vall de Lord alhora que és també el que menys extensió ocupa amb només 4,2 km² de terme municipal situat als peus del massís del Port del Comte.

Amb poc menys de 1000 habitants, que es coneixen amb el nom popular de Piteus, és el centre de serveis de la Vall de Lord i en destaca, a més de la bellesa del seu entorn, els monuments artístics i històrics que podem trobar als carrers del seu nucli antic, el qual encara conserva quatre dels cinc portals que hi donaven accés, així com la seva església romànica i el seu conegut retaule de la Mare de Déu dels Colls.

El gentilici “piteu” que correspon a la gent que habita el municipi de Salt Llorenç de Morunys prové de l’antiga indústria del drap piteu que hi havia a les parts altes de moltes cases, de la qual en podem observar vestigis encara a la plaça Major del poble.

LA COMA I LA PEDRA

Malgrat no tenir part de l’embassament de la Llosa del Cavall dins el seu terme municipal, La Coma i La Pedra és un municipi lligat històricament a l’aprofitament dels seus recursos hídrics, de fet, així segueix sent en l’actualitat, per bé que les maneres han canviat.

A l’hivern, a La Coma i La Pedra es posa en marxa l’estació d’esquí de Port del Comte amb les primeres nevades, i a l’estiu el visitant pot gaudir de les exuberants fonts del Cardener o bé, si té alguna dolència, apropar-se i cercar les propietats medicinals de les aigües sulfuroses de la Font de la Puda.

Històricament l’aprofitament de les aigües també s’havia fet en forma d’extracció de gel, al conegut Forat de la Bòfia que s’utilitzava com a pou de glaç natural, i que era traginat cap als pous de gel de Solsona per a la seva comercialització. Són també remarcables els diversos salts d’aigua que, prop de La Pedra, es van explotar per a abastir d’energia a una fàbrica tèxtil molt propera.

Per als amants dels monuments històrics, trobareu al municipi una presència abundosa d’esglésies i ermites romàniques, o també les bases del que foren els murs del castell de La Pedra.

GUIXERS

És el municipi menys poblat de la Vall de Lord, per bé que el formen fins a sis nuclis o veïnats com Vilamantells, Valls, Castelltort, Sisquer i Montcalb i la Corriu a més d’un important nombre de masies disseminades pel territori.

Guixers és sens dubte el terme més gran, i la major part del paisatge de la vall s’emmarca dins els seus límits municipals, com n’és el cas del mirador del Codó, a 1530 metres d’altitud i que ens brinda una vista privilegiada a la Vall de Lord.

El nom del municipi ens aporta pistes del seu passat i present miner i industrial, ja que hi abunda i molt el guix, que des del segle XV ha estat emprat per la gent del territori. De l’ús i aprofitament del guix ens n’arriben vestigis com petits forns per coure el guix i els abundants decorats fets amb aquest material a moltes cases, masies i ermites de la Vall de Lord, però la prova més viva d’aquest aprofitament n’és la indústria més gran de la Vall de Lord, la fàbrica Knauf, que transforma el guix en plaques per a la construcció.

LA VALL DE LORD EN MAPA

No són poques les publicacions en forma de mapa que podem trobar sobre la Vall de Lord o parts d’aquesta. Un dels més recents és per exemple el mapa dels recursos turístics de la Vall de Lord.

Vall de Lord Mapa
FONT: lavalldelord.com

EL MAPA ALPINA DE LA VALL DE LORD

Si el que volem és un mapa detallat, que ens acompanyi en la pràctica de qualsevol activitat a la Vall de Lord, és imprescindible mencionar el mapa de l’editorial Alpina de la Vall de Lord, conegudíssims per tot el món senderista, aquests mapes contenen una completíssima informació sobre la geografia del territori, sent un recurs molt valuós per qualsevol excursió per la vall.

És ben cert que n’hi ha d’altres també l’Editorial Piolet ha editat el seu mapa senderista de la Vall de Lord.

L’OFICINA DE TURISME DE LA VALL DE LORD

Ben visible i amb un ample aparcament a prop, a Sant Llorenç de Morunys hi trobareu l’Oficina de Turisme que posa tota la informació de la Vall de Lord al vostre abast.

De forma habitual llevat de comptades excepcions la trobareu oberta de divendres a dilluns i els dies festius amb horari de matí i tarda.

Si visiteu la Vall de Lord, l’oficina de turisme és sens dubte la primera parada que heu de fer, allí us informaran molt amablement de totes les possibilitats que teniu al vostre abast per a fer de la vostra estada a la Vall de Lord una experiència que voldreu repetir.

Podeu contactar amb l’oficina al seu telèfon (973 49 21 81) o al seu correu electrònic (info@lavalldelord.com)

AREA AUTOCARAVANES VALL DE LORD

No en són molts, però a la Vall de Lord hi trobarem diversos pàrkings per autocaravanes degudament habilitats, tot i que hi ha certa diferència entre ells respecte dels serveis i comoditats que s’hi ofereixen, a continuació n’hi podeu descobrir alguns, i la majoria d’ells comparteixen algunes instal·lacions per bé que caldrà desplaçar-s’hi per fer-ne ús.

ÀREA D’AUTOCARAVANES DE SANT LLORENÇ DE MORUNYS

El pàrking per autocaravanes de Sant Llorenç de Morunys és de tots els disponibles a la Vall de Lord el més ben equipat perquè compta amb tots els serveis per a les seves 20 places d’aparcament amb 6 punts d’electricitat, una zona per al desguàs d’aigües grises i negres així com una zona per a l’abastiment d’aigua potable, i accés a bany, dutxa i també wifi gratuït a l’Oficina de Turisme que és a tocar.

Àrea autocaravanes Sant Llorenç de Morunys
Font: lavalldelord.com

Indiscutiblement aquest pàrking d’autocaravanes gaudeix d’una ubicació privilegiada dins el municipi de Sant Llorenç de Morunys, perquè gaudeix de magnífiques vistes a la Platja dels Estevats del pantà de la Llosa del Cavall, així com a la Serra de Busa i els Bastets, arribant a veure fins i tot el cim d’Estela i el roc d’Uró, a la comarca veïna del Berguedà.

La utilització dels serveis té un preu de 6 € per dia i podeu adquirir el tiquet online.

PÀRKING D’AUTOCARAVANES DEL CODÓ

Situada a tocar de l’Àrea del Codó, un indret únic on passar la nit a la Vall de Lord uns metres per damunt dels 1500 metres d’altitud.

Aquesta àrea d’autocaravanes situada al Codó disposa de 5 aparcaments i contenidors per a la brossa.

La utilització dels serveis té un preu de 6 € per dia i inclou també els serveis d’aigües de l’àrea de Sant Llorenç de Morunys, així com el bany i la dutxa. El tiquet es pot comprar també online.

pàrking autocaravanes el Codó
Font: lavalldelord.com

Cal saber, però, que en el preu per a pernoctar a l’Àrea d’autocaravanes del Codó no hi va inclosa la taxa que cal abonar si es vol fer ús de les taules i les barbacoes que hi ha dins l’àrea de pícnic del Codó, situada a pocs metres.

PÀRKING D’AUTOCARAVANES DE VALLS – GUIXERS

Al nucli de Valls hi trobem aquesta altra àrea d’autocaravanes que dóna servei als visitants de la Vall de Lord que opten per a aquesta modalitat de viatge tan estesa els darrers anys.

Compta amb 5 aparcaments per autocaravanes amb 4 punts d’electricitat a més d’una zona de desguàs d’aigües grises i negres i la corresponent recàrrega d’aigua potable. A tocar hi ha també contenidors per a dipositar la brossa com cal.

Amb el tiquet per pernoctar-hi, que té un preu de 6 € també s’obté el dret d’ús del bany i la dutxa que trobem a l’àrea de Sant Llorenç de Morunys.

zona autocaravanes la vall de lord
Font: lavalldelord.com

APARCAMENT D’AUTOCARAVANES DE PORT DEL COMTE

Ubicat a l’aparcament 2 de l’estació d’esquí de Port del Comte, aquest pàrking reservat per a autocaravanes és l’únic reservat per a aquesta finalitat sense taxa d’estacionament, per tant és gratuït.

Per contra, l’únic servei del qual disposa és el de contenidors per a la recollida de la brossa. Caldrà desplaçar-se, o servir-se de bars i restaurants propers per a més serveis com begudes, menjars i banys.

CÀMPINGS A LA VALL DE LORD

Tot i que només són dues les opcions que tenim a la Vall de Lord, el Càmping Morunys i el Càmping Aigua d’Ora es troben prou equipats per rebre les autocaravanes que es desplacin a visitar la vall i busquin un extra de confort i serveis.

TROBA ALLOTJAMENT A LA VALL DE LORD

Són molts els recursos turístics disponibles a la Vall de Lord, a continuació hi trobareu una extensa llista amb les dades de contacte.

NOMTIPUSMUNICIPIWEBTELÈFONADMET MASCOTA
L'AvetHotelLa Coma i la Pedrahttp://www.hotelavet.comTel. 973299395NO
Ca la PagesaApartamentSant Llorenç de Morunyshttp://www.calapagesa.catTel. 615237310NO
Cal CalotCasa RuralLa Coma i la Pedrahttp://www.casacalcalot.catTel. 696938602NO
Cal DionísApartamentSant Llorenç de Morunyshttp://www.hostalpiteus.comTel. 973492340NO
Cal Joan del BatlleHotelLa Coma i la Pedrahttp://www.caljoandelbatlle.catTel. 608130184SI
Cal Martí - Roc ForadatCasa RuralGuixershttp://www.calmarti.catTel. 630976850NO
Cal Martí - VilamantellsCasa RuralGuixershttp://www.calmarti.catTel. 630976850NO
Cal MinguellApartamentSant Llorenç de MorunysN/DTel. 689890362NO
Cal MosquetaCasa RuralGuixershttp://www.calmosqueta.esTel. 973299235
Cal PasqualApartamentGuixershttp://www.calmarti.catTel. 630976850
Cal Pastor I i IICasa RuralOdènhttp://www.casaruralcalpastor.comTel. 616819253NO
Cal SaragossaCasa RuralGuixershttp://www.calsaragossa.catTel. 629322050SI
Cal Tarrés i l’EixidaCasa RuralLa Coma i la Pedrahttp://www.caltarres.comTel. 609304780NO
Casa JoanHostalSant Llorenç de Morunyshttp://www.hostalcasajoan.comTel. 973492055NO
Casa Vilasaló I i IICasa RuralGuixershttp://www.casavilasalo.infoTel. 638354018NO
CirererCasa RuralSant Llorenç de Morunyshttp://www.leradenbella.com/room/el-cirerer/Tel. 628873149NO
EmpriusApartamentSant Lorenç de Morunyshttp://www.apartamentsemprius.catTel. 626753795
Fonts del CardenerHotelLa Coma i la Pedrahttp://www.hotelfontsdelcardener.comTel. 973492377NO
FusteriaApartamentOdènhttp://www.canaldaagroturisme.comTel. 973483809SI
GrevolerCasa RuralOdènhttp://www.canaldaagroturisme.comTel. 973483809NO
La CasetaCasa RuralOdènhttp://www.canaldaagroturisme.comTel. 973483809NO
La CatalanaHostalSant Llorenç de MorunysTel. 666203232NO
La PalleraApartamentOdènhttp://www.canaldaagroturisme.comTel. 973483809NO
La Torre del BaróAlbergSant Llorenç de Morunyshttp://www.torredelbaro.comTel. 973492636NO
L’Era d’en Bella – GranerCasa RuralSant Llorenç de Morunyshttp://www.leradenbella.com/room/el-graner/Tel. 628873149NO
L’Era d’en Bella – RebostCasa RuralSant Llorenç de Morunyshttp://www.leradenbella.com/room/el-rebost/Tel. 628873149NO
Les Cases Altes de PosadaAlbergNavèshttp://www.lescasesaltesdeposada.comTel. 973115029NO
Les EresApartamentSant Llorenç de Morunyshttp://www.calmarti.cat/leseres.phpTel. 630976850NO
L'EstudietApartamentSant Llorenç de Morunyshttp://www.apartamentsestudiet.comTel. 620316048NO
MasoverApartamentOdènhttp://www.canaldaagroturisme.comTel. 973483809SI
MiradorAlbergLa Coma i la Pedrahttp://www.albergmirador.comTel. 973484038NO
MorunysCàmpingSant Llorenç de Morunyshttp://www.campingmorunys.comTel. 973492213SI
PiteusHotelSant Llorenç de Morunyshttp://www.hostalpiteus.comTel. 973492340NO
Piteus CentreApartamentSant Llorenç de Morunyshttp://www.hostalpiteus.comTel. 973492340NO
Porxo Cal PasqualApartamentGuixershttp://www.calmarti.catTel. 630976850
Posada de LordApartamentSant Llorenç de Morunyshttp://www.posadadelord.comTel. 608277611NO
Pubilló I i IICasa RuralOdènhttp://www.canaldaagroturisme.comTel. 973483809SI
Puigarnau I i IIApartamentOdènhttp://www.canaldaagroturisme.comTel. 973483809SI
PuitApartamentOdènhttp://www.canaldaagroturisme.comTel. 973483809SI
Savina I i IICasa RuralOdènhttp://www.canaldaagroturisme.comTel. 973483809SI
AiguavivaCasa ColòniesGuixershttp://www.casadecoloniesaiguaviva.net/Tel. 93 386 10 48NO
Cal ViudoApartamentLa Coma i la Pedrahttp://www.calviudo.es/Tel. 656 84 52 18
El MonegalHotelGuixershttp://www.monegal.comTel. 973492369NO
El Porxo de la CreuCasa RuralSant llorenç de Morunyshttp://www.elporxodelacreu.comTel. 973492226SI
Hotel Port 1730HotelLa Coma i la Pedrahttps://hotelportdelcomte1730.com/Tel. 973 49 23 33NO
Masia GuixeronsCasa RuralGuixershttp://www.masiaguixerons.comTel. 608191255SI
Refugi de l’ArpRefugiLa Vansahttp://www.refugidelarp.cat664859102SI

QUINA ÉS LA HISTÒRIA DE LA VALL DE LORD?

Si el que us interessa és la història, a la Vall de Lord hi trobareu nombrosos recursos per a visitar i aprendre de la història d’aquest racó de món com el Centre d’Interpretació de la Vall de Lord on descobrir i aprofundir més en la matèria.

Aquí, però trobareu un petit text que explica de forma sintètica i clara la història de la Vall de Lord.

Es té constància de referències a la Vall de Lord des del segle IX en època de Guifré el Pelós i les seves campanyes de repoblament i reorganització territorial, des de llavors, diferents episodis han anat donant forma al que ara coneixem com a Vall de Lord i tots els seus racons, els quals amaguen, a la vegada, les seves petites històries particulars.

Dividida d’antic per dues regions diferenciades, la Vall de Lord Sobirana, que ara coneixem pels municipis de Sant Llorenç de Morunys, La Coma i La Pedra i Guixers, i la Vall de Lord Jussana, que corresponia a la Serra de Busa, la Llosa del Cavall i Aiguadora, en terme municipal de Navès.

Fins a tres castells foren els que custodiaven les terres de la Vall de Lord, aquests eren el castell de Sisquer, el de La Pedra i el de Castelltort, aquest últim, aïllat i força oblidat d’estant de la construcció del pantà de la Llosa del Cavall. A més d’aquests castells, arreu de la vall s’erigiren fins a unes quaranta ermites durant els segles XI i XII.

Arribat el segle XII començava també l’època de fabricació del teixit de llana conegut com el drap piteu, activitat que perdurarà fins entrat el segle XIX com a motor econòmic principal de moltes famílies de la Vall de Lord.

Precisament a partir del segle XIX i fins ben entrat el XX, ha estat l’època més convulsa a la Vall de Lord, marcada per diversos episodis bèl·lics o violents, ja durant la Guerra del Francès, a la Serra de Busa s’hi instal·là un campament militar per a la instrucció dels soldats, a més de l’aprofitament del Capolatell com a presó natural per als francesos capturats en combat.

També fou al campament militar de Busa on es jurà la Constitució de 1812, només darrere de Cadis. Sant Llorenç de Morunys, en canvi no ho va fer, i de resultes d’aquesta negativa la pràctica totalitat de la vila fou cremada anys més tard.

Al Santuari de Lord, hi trobem vestigis del següent episodi violent, doncs fou el punt neuràlgic dels conflictes derivats de la Guerra dels Carlins, fets que van acabar amb la completa destrucció del Santuari.

Des de llavors fins als nostres anys, la pau a la Vall de Lord només s’ha vist estroncada de nou durant la Guerra Civil i la posterior dictadura que la victòria del bàndol nacional n’imposà.

TELÈFONS D’INTERÈS DE LA VALL DE LORD

Si busqueu contactar amb alguna administració o servei de l’àmbit de la Vall de Lord aquí hi podreu trobar els seus telèfons de contacte.

Oficina de Turisme de la Vall de Lord – 973 49 21 81
Museu de la Vall de Lord – 628 092 042
Farmàcia – 973 49 22 79

AJUNTAMENTS DE LA VALL DE LORD

LA COMA I LA PEDRA – 973 49 23 78
GUIXERS – 973 49 25 41
SANT LLORENÇ DE MORUNYS – 973 49 20 50

TELÈFONS D’EMERGÈNCIA

Emergències – 112
Bombers Vall de Lord – 973 49 25 80
Emergències mèdiques – 061
Dispensari – 973 49 25 10